De Toren Sprek – Uitvoeringen 5 en 6 juni.

En het werd een geweldig spektakel. Kijk maar naar de foto’s.

Deze zijn te bestellen bij de fotograaf, Herry Vos.  hpjvos@hotmail.com   onder vermelding van het nummer bij de foto.
Kosten:
briefkaartformaat          € 0,25
A5 formaat (= half A4) € 0,50
Meerdere formaten zijn mogelijk op aanvraag.

Meer foto’s (vooral portretachtige opnames) staan op zijn website www.fotoherryvos.nl

Hieronder de tekst zoals deze op de site van Vries.nu staat             www.vries.nu

“Het heeft even geduurd en als we het welkomstwoord van Geert Geerts mogen geloven gaat het voor de volgende uitvoering weer zo lang duren: 67 jaar. Vrijdag was de première en gisteravond de tweede en voorlopig laatste opvoering van dit dorpsspektakel. De aanwezige bezoekers hebben genoten van een spectaculaire avond waarin de toren van de Dorpskerk vertelde. Hij nam ons mee door de jaren heen en liet ons beleven hoe het aan zijn voet is vergaan met de bewoners van Vries en omstreken. Gebouwd omstreeks het jaar 1100 geeft dat heel wat stof voor zowel een leerzaam als zeker ook een veelzijdig, vermakelijk, onderhoudend en, het is hiervoor al gezegd, een spectaculair openluchtspel.
In zijn openingsspeech, vooraf aan de première, gaf wethouder Theun Wijbenga aan dat burgemeester Marcel Thijsen en hij trots zijn op wat er momenteel allemaal in Vries georganiseerd wordt.

Hierna was het tijd voor het stuk zelf. De toren bracht ons eerst terug naar de ijstijd, de komst van de Zweedse Kornoelje en de eerste bewoners. Jagers in berenvellen. Daarna gingen we de geschiedenis door waarin beeldbepalende personen en groepen in chronologische volgorde passeerden. Dit alles met een knipoog en in het Drents. Dit laatste in tegenstelling tot de originele tekst van huisarts Koert uit 1948. Toen was het tuk in het Nederlands. Nu speciaal herschreven in het Drents en met als aanvulling o.a. de ontwikkelingen van na de oorlog.

Onder andere zagen we de invloed van de activiteiten van de nonnen, monniken, kwakzalvers, marskramers. De bezetting door de Spanjaarden, Fransen, Duitsers. De invloed van doctor Joh. Picardt en meester Crone. Ook de ontginning van het Bunnerveen. We beleefden de tragedie van de tweede wereldoorlog, de bevrijding en daarna hoe de gemeente Vries het leven opnieuw oppakte. Dit zowel maatschappelijk als sociaal onder andere door middel van de vele verenigingen. Dit alles op een prachtige manier door de spelers in beeld gebracht en op gezette tijden gezongen. Op het gebied van de rekwisieten is beslist alles uit de kast gehaald. Motoren, een paard, schapen, geit, fietsen, een legerjeep, van alles kwam er voorbij!  De première werd om half tien verstoord door een onweersbui. Deze vervroegde de pauze en die duurde daardoor ook iets langer. De première was volledig uitverkocht. Voor de voorstelling van gisteren was de belangstelling zo groot dat de toeschouwers verzocht werden zoveel mogelijk in te schuiven om iedereen een plaats te geven. Het publiek was enthousiast. Na iedere scene was er applaus en het Wilhelmus werd staande meegezongen. Een kippenvel momentje voor de aanwezigen!
Kortom het waren twee fantastische avondvoorstellingen waar vast nog lang over na gesproken wordt. Hopelijk duurt het vervolg niet weer 67 jaar…..

Aan het stuk werkten totaal zo’n 70 vrijwilligers, in de leeftijd van 7 tot en met 83 jaar, mee. De filmclub Assen heeft alles op video vastgelegd en brengt dit uit op dvd. Mogelijk nog te bestellen via info@detorensprek.nl of via de Historische Vereniging Oud Vries via www.oudvries.nl.”

Meer foto’s zijn ook te zien op www.vries.nu